top of page

Sektor nájemního bydlení díky nedostatku bytů a silné poptávce vzkvétá

Sektoru nájemního bydlení se náramně daří. Dle společnosti Savills, která poskytuje poradenské služby v oblasti nemovitostí, se nájemní bydlení stává druhým největším realitním segmentem v Evropě. V Německu, ale například také ve Švédsku či Finsku, představovaly investice do nájemního bydlení zhruba třetinu celkových letošních investic. Nedostatek bytů a zvýšená poptávka po nájemním bydlení těmto investicím nesmírně prospívá.


„Vzhledem k přetrvávající atraktivitě tohoto sektoru očekáváme, že na trh vstoupí nové skupiny investorů a zavedené investiční skupiny se budou s rostoucí konkurencí zaměřovat na nové lokality, především z geografického hlediska,“ predikuje Marcus Roberts, vedoucí oddělení pro evropský kapitálový trh společnosti Savills.



V posledních čtvrtletích vložili investoři důvěru ve vlastnosti nájemního bydlení a přesunuli tam více svých peněz. Rostoucí poptávka po nájemním bydlení navíc v kombinaci s nedostatečnou nabídkou bydlení zvyšuje ceny nájemného prakticky v celé Evropě. „Od roku 2015 vzrostlo průměrné nájemné v sektoru nájemního bydlení ve 27 námi analyzovaných městech v průměru o 4,6 % ročně. Vzhledem k tomu, že tempo výstavby nového bydlení nedokáže ve většině velkých evropských měst pokrýt poptávku, očekává se, že nájemné bude i nadále růst,“ dodává Roberts.


Zájem tuzemských investorů o sektor nájemního bydlení je tak odrazem příznivého trendu, který je patrný i v ostatních zemích Evropy. „Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou po bydlení, kterou ještě zhoršuje pomalý povolovací proces, poskytuje řadu důvodů pro investice do sektoru nájemního bydlení. V krátkodobém až střednědobém horizontu se očekává růst cen nájemného, a jak vyplývá ze zprávy naší společnosti, mezi výnosy v Praze a jinými velkými evropskými městy je stále mezera,“ říká Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství společnosti Savills.


Kombinace základní udržitelné poptávky, růstu příjmů a izolovaného výnosu poskytuje podle Watsona velmi přesvědčivý příběh pro budoucnost investic do nájemního bydlení i v České republice.


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page