top of page

Ceny nemovitostí nadále rapidně stoupají

Při pohledu na ceníky bytů v nových developerských projektech v Praze se mnohým rosí čelo a naskakuje husí kůže. Nabídka bytů 1+kk mnohdy začíná na částce blížící se pěti milionům. To je suma, za kterou byste ještě před několika lety bezpečně pořídili byt 3+1 ve stejné lokalitě.


Taková je ale realita trhu s byty v Česku. Jejich ceny už několik let, zhruba od roku 2012, rapidně narůstají a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl tento trend v blízké době změnit. Česko je v míře nárůstu cen nemovitostí dokonce na čtvrtém místě v Evropě a developeři ve velkých krajských městech zdražují v průběhu jednotlivých etap výstavby dokonce několikrát za sebou.


Strmý nárůst cen se navíc netýká jen novostaveb, ale i starších bytů. V Praze se například cena starších bytů poprvé vyhoupla nad hranici 110 tisíc korun za metr čtvereční, což je průměrná cena za metr čtvereční v novostavbě na konci roku 2019.


Pro lepší náhled na dnešní soustavné zdražování nemovitostí je dobré podívat se do historie. Od roku 1998, kdy existují spolehlivé statistiky o vývoji cen na realitním trhu, došlo dle Českého statistického úřadu celkem ke třem obdobím cenového růstu bytů.

První z těchto období začalo prá


vě v roce 1998 a vrcholilo kolem roku 2003. Souviselo se vstupem do Evropské unie a očekáváním zvýšeného zájmu o české nemovitosti ze strany zahraničních kupců. Po něm přišel mírný pokles, ale během roku 2006 začaly ceny nemovitostí opět růst.


Poměrně značný nárůst cen nemovitostí se tehdy vezl na vlně celosvětového ekonomického růstu. V roce 2008 však ve Spojených státech praskla realitní bublina, což vyústilo v celosvětovou finanční krizi a s ní také krizi hypotečního trhu. To zapříčinilo rychlý pád cen nemovitostí a následnou stagnaci trvající zhruba do roku 2012. V tomto roce trh opět ožil a strmý růst trvá až dodnes.


Na počátku covidové pandemie hledala řada lidí paralelu s krizí po roce 2008 a předpovídala další strmý pád. Koronavirus však ve výsledku ceny bydlení téměř neovlivnil.


Zatímco v době oné finanční krize díky vysoké nezaměstnanosti klesla poptávka po vlastním bydlení, v současné době je nezaměstnanost velmi nízká a banky poskytují rekordní počty hypotečních úvěrů. Navíc v současnosti roste také cena stavebních materiálu a je tlak na zvyšování mezd. Zastavení růstu tak v nejbližší době neočekávají ani odborníci. Maximálně jen jeho mírné zpomalení.


To už totiž začínají naznačovat některá sekundární data. V případě dražších bytů se například stále více prodlužuje čas nutný k úspěšnému prodeji a častěji tak dochází ke snižování počáteční nabídkové ceny.


K tomu, aby došlo k zastavení růstu cen, musí se podle odborníků signifikantně zvýšit nabídka na realitním trhu, což však v dohledné době kvůli nedostatečné nové výstavbě nenastane.


Situaci by mohl teoreticky změnit nový stavební zákon, který má za cíl zrychlit a zjednodušit povolávání. Jeho efekt se ale nedostaví dříve než za několik let. Navíc se neustále objevují názory, zejména z vedení měst a obcí, že do výstavby naopak vnese ještě větší chaos.


Vše tedy nasvědčuje tomu, že agresivní nárůst cen nemovitostí zdaleka nekončí. To, do jakých výšin se ceny vyšplhají, však ukáže jen čas.




15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page