top of page

Zájem o nové byty začíná ochlazovat. Po nákupní horečce jsou již kupci rozvážnější

Trh s novými byty po letech zažívá první výrazné ochlazení. V Praze o ně za poslední kvartál poklesl zájem téměř o polovinu. Prodáno bylo pouze 1350 bytových jednotek, což je podle dostupných dat největší mezikvartální pokles za posledních deset let. Ceny bytů vystoupaly na historické maximum, a to spolu se slábnoucí poptávkou může dle odborníků signalizovat cenový obrat.



„Pokles počtu prodaných bytů může být prvním signálem, že klienti začínají s koupí váhat. Je to následek kombinace vysokých cen nemovitostí a nárůstu úrokových sazeb, v jejichž důsledku může rozdíl na splátce přesáhnout tisíc korun. Pokud nenastane stagnace cen, tak se jejich růst alespoň výrazně zpomalí,“ říká ředitel společnosti Golem Finance Libor Ostatek.


Developeři však varují před dalším růstem cen. „Dostali jsme se do situace, kdy developeři nevědí, za kolik stavějí, protože náklady na stavbu se rapidně mění,“ hodnotí ředitel skupiny Trigema Marcel Soural. Developeři tak musí reagovat zdražením prodejních cen v průběhů stavby, aby si vytvořili finanční rezervu. Cena pražských bytů nově uváděných do prodeje se v říjnu pohybovala kolem 160 tisíc korun za metr čtvereční.


Realizované neboli skutečné prodejní ceny ale podle Libora Ostatka budou nižší. „Při současné inflaci nevěřím, že ceny dosáhnou 160 tisíc za čtvereční metr. Investoři budou v obavách z propadu výnosu z bytu spekulovat jako první.“


První letošní půlrok byl, co se týče počtu prodaných bytů, historicky rekordní. Díky nejisté ekonomické situaci a výhodným hypotékám lidé nakoupili bezmála 5000 nových bytů. Důsledkem rekordní poptávky v prvním pololetí, a zároveň také pomalé výstavby, je trh takřka vyčerpán. V současnosti je tak v Praze na výběr pouze ze 2750 nových bytových jednotek, což je nejnižší nabídka od roku 2011.


Tato nepříznivá kombinace faktorů způsobila vyšponování cen na historické maximum. „Jsme v situaci, kdy se nám nakumulovaly důvody, kvůli kterým v posledních šesti letech ceny bytů výrazně rostly a pravděpodobně porostou dál. Ceny všech vstupních faktorů, od ceny pozemku až po stavební materiály, výrazně vzrostly,“ vysvětluje zakladatel Cenové mapy Milan Roček.


Developeři však vyhlížejí ustálení stavebních nákladu, což trhu vrátí chybějící rovnováhu. „Doufáme, že se na jaře nebo v létě příštího roku ceny materiálů a dalších nákladů uklidní a nastane stabilizace trhu,“ dodává Marcel Soural.

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page