top of page
T2_reality_logo_final_CMYK_2020_basic (1).png

Hypoteční trh tahá za brzdu, pád ale teprve přijde

Nejnovější čísla ukazatele Fincentrum Hypoindex zatím signalizují jen mírné ochlazení hypotečního trhu, už teď se ale počítá s postupným nárůstem úrokových sazeb až k pěti procentům. Hranici 400 miliard korun vydaných na hypoteční úvěry se však i přes to podaří do konce roku překonat.


Průměrné úroky u hypoték rostou již osmý měsíc po sobě. Podle údajů Hypoindexu, který pracuje s údaji jedenácti tuzemských bank, v říjnu průměrná sazba dosáhla 2,54 procenta. Finanční domy však postupně úročení hypoték stále navyšují.


V září, kdy Česká národní banka zvedla základní sazby o 0,75 procentního bodu, skokově vzrostly nabídkové sazby hypoték napříč celým trhem. Úvěry s fixací na pět let například zamířili ke čtyřem procentům. Začátkem listopadu navíc ČNB zaskočila trh razantním zvýšením úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta.


„Jen díky dvouměsíčnímu zpoždění, které je dáno tím, že Fincentrum Hypoindex zaznamenává sazby opravdu poskytnutých hypoték, přičemž banky tyto úvěry zpracovávají přibližně dva měsíce, se zvýšení v tomto indexu zatím nepromítla. Je ale jasné, že sazby budou stoupat a dostanou se přes hranici čtyř procent a pravděpodobně budou také atakovat pětiprocentní hranici,“ tvrdí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincetrum & Swiss Life Select.


Propad poptávky se zatím nekonal a objem poskytnutých hypoték v říjnu znovu překročil třicet miliard korun. Banky v tomto měsíci sjednaly 10 065 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 32 miliard korun. Oproti říjnu loňského roku objem stoupl o téměř sedm miliard korun.


Přesto je zjevné, že hypoteční trh začíná brzdit. Zatímco v srpnu činil meziroční nárůst objemu poskytnutých hypoték 75 procent, v září to už bylo jen 38 procent a v říjnu dokonce pouhých 27 procent.


„Dá se předpokládat, že jakmile se skokové zdražení promítne do průměrné sazby, budou padat i objemy podepsaných hypoték,“ uvádí Sýkora. V letošním roce již banky sjednaly hypotéky za více než 355 miliard korun.


„Průměrná výše hypotečního úvěru v říjnu opět vzrostla na 3,19 milionu korun. Ve srovnání se zářím, kdy průměrná hypotéka klesla o téměř 46 tisíc korun, je nárůst minimální, činí necelých 2,5 tisíce korun. To by mohlo naznačovat, že se přehřátý realitní trh začíná ochlazovat. Zda tomu tak opravdu je, ale ukážou až nadcházející měsíce,“ dodává Sýkora.


Ačkoliv je růst sazeb v nejbližších měsících takřka jistotou, delší výhled by nemusel být tak pesimistický. „Věřím, že ve druhé polovině příštího roku by se mohl trh stabilizovat,“ říká ředitel společnosti Golem Finance Libor ostatek.


Signifikantní pokles prodejů novostaveb zaznamenaly statistiky tří developerských firem – Central Group, Skanska Reality a Trigema. Ve srovnání s druhým kvartálem zájem o novostavby ochladl téměř o polovinu. Zčásti to bylo dáno tím, že během prázdninových měsíců se byty prodávají pomaleji a nabídka nových developerských projektů při rekordních cenách klesla na desetileté minimum.


Developeři už ale kalkulují s horší dostupností hypotečních úvěrů. „Očekáváme, že v budoucnu budou byty více nakupovat investoři a bytový fond budou otáčet do nájemního bydlení. Nůžky mezi výší splátky hypotéky a nájmu se začnou rozevírat a lidé budou stále častěji řešit otázku, zda platit vysoké měsíční splátky, nebo nižší nájemné,“ tvrdí majitel společnosti Trigema Marcel Soural.

27 zobrazení0 komentářů
bottom of page